Študent - Veš, kaj ješ?

01.10.2018
Začelo se je novo študijsko leto za študente. Ustaljeni dnevni ritem se prilagodi predvsem predavanjem, zato so študentje ponovno pred izzivom, kako izpolniti vse študijske obveznosti, ob tem pa ostati fit, zdravi in se zdravo prehranjevati.  

Ne prespite ali preskočite zajtrka!
Kot so Angleži lepo poimenovali pri obrok v dnevu BREAK-FAST, ki v direktnem prevodu pomeni PREKINI-POST, ima zajtrk vrstno pozitivnih lastnosti za naše telo:
·        z njim prekinemo nočni post in omogočimo svojemu telesu energijo;
·        pozitivno deluje na naš imunski sistem;
·        pripomore k boljšim kognitivnim funkcijam;
·        lahko pripomore k ohranjanju telesne mase;
·        izboljša dnevni vnos hranil in telesno aktivnost;
·        dolgoročno izboljša tako fizično kot psihično zdravje.
Zajtrk je torej osnova, ki jo potrebuje študent za uspešno delo. Na ZPS, kjer v sodelovanju z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija, izvajajo projekt Študent Veš, kaj ješ, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, poudarjajo, da naj študente izgovori, da ni apetita, časa ali idej, ne prepričajo in odvrnejo od zajtrkovanja. Komur zajtrkovanje še ni v navadi, se tega lahko tudi  »nauči«. Po raziskavah naj bi bilo za razvoj avtomatiziranega in rutinskega zdravega vedenja v povprečju potrebnih 66 dni. To je na primer pitje kozarca vode ob obroku, uživanje sadja, lahko tudi uživanje zajtrka. Tistim, ki pa imajo zjutraj »borbo« s časom oz. nimajo idej, kaj zajtrkovati, pa svetujejo, da si zajtrk, lahko tudi za na pot, pripravijo že prejšnji večer ali pa se preprosto ustavijo v trgovini, pekarni na poti do fakultete. A vsaka izbira ni dobra izbira!

Kaj zajtrkovati?!
Izbira je pestra, a nekatera živila so bolj primerna druga manj, predvsem zaradi sestave in energijske vrednosti le teh. Na  https://veskajjes.si so strokovnjaki ZPS zbrali več zanimivih, hitrih in cenovno ugodnih idej za zajtrk – prispevali so jih tudi študentje. Ker marsikoga za zajtrk zaradi hitre priprave premamijo kosmiči, so na ZPS pripravili hiter pregled dveh, na prvi pogled, podobnih obrokov, podobne hranilne  vrednosti, a z veliko razliko v vsebnosti sladkorja in vlaknin.

Kosilo na bone? Seveda, a izberi obrok z zelenjavo!
Na ZPS so evalvirali študentske obroke glede na njihovo sestavo. Opažajo, da je veliko slabih izbir, a da študent lahko izbere tudi zdrav obrok. Študentom zato svetujejo, da ko le mogoče izberejo obrok, ki je sestavljen iz beljakovinskih živil (pustih kosov mesa, jajc, mlečnih izdelkov ali stročnic), ogljikohidratnih živil (polnozrnate testenine, krompir ipd)  in  zelenjave. Tako sestavljen krožnik bi zadostil smernicam zdrave prehrane za študente. Poleg glavnega krožnika naj vedno vzamejo še zelenjavno juho in skledo solate. Seveda je zbrava izbira omejena, saj med ponudbo prevladujejo pice, ocvrta hrana, po kateri po besedah gostincev študentje najraje posegajo. Ker so zaradi pomanjkanja časa in kuharskih veščin restavracije, ki ponujajo obroke na bone večinoma prva izbira študentov za glavni obrok v dnevu, so na ZPS s ciljem študentom zagotoviti več zdravih izbir, za ponudnike subvencionirane študentske prehrane pripravili priporočila, kako lahko izboljšajo svojo ponudbo. Vlaganje v zdravje namreč ne pomeni le finančnega vložka, ampak pomeni tudi ekonomsko uspešnejšo družbo, večjo kakovost življenja posameznikov in več zadovoljstva tam, kjer se ljudje šolajo in delajo. In v primeru prehrane študentov, so ponudniki obrokov na bone izjemno pomemben člen v tej verigi.

www.veškajješ.si

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter