Se vidimo na protestu?

26.02.2019
Po tem, ko je lani še 15-letna Švedinja Greta Thunberg petek za petkom izostajala od pouka ter tiho protestirala pred švedskim parlamentom, se je po svetu sprožil plaz mladinskih protestov, katerih namen je spremeniti podnebno politiko in nam omogočiti (zdravo) prihodnost. Če se bo globalna povprečna temperatura zvišala za več kot 1,5 °C, bodo posledice nepopravljive (IPCC). Tako so zahteve mladih jasne: celostno je treba omogočiti prehod iz fosilnih goriv na čisto energijo. Pomagati je treba tistim, ki so že utrpeli posledice ekstremnih vremenskih dogodkov, ki so se zvrstili kot posledice podnebnih sprememb, hkrati pa vsem, še posebej bolj ranljivim ter izpostavljenim skupinam, zagotoviti zdravo okolje. Kot pravi Greta, ni več časa za pogovore, temveč je podnebno krizo potrebno nagovoriti kot krizo - zagnati paniko in reagirati. Takoj.

Po svetu se vsak petek vrstijo mladinski protesti, aktivirali pa smo se tudi slovenski mladi. Očitno je, da je interes mladih za spremembe na tem področju velik, saj je bila že udeležba na prvem vsebinskem srečanju precej nad pričakovanji, miselnost in želja po sodelovanju pa se med mladimi hitro širi.

Tako se bomo pridružili svetovni pobudi Global Climate Strike For Future. V petek, 15. marca, bomo mladi zavzeli ulice naše prestolnice in pokazali, da nam ni vseeno!

Urška Erklavec, predsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija pravi, da na področju podnebnih politik postaja jasno, da moramo zahtevati od politikov bolj ambiciozne cilje, da preprečimo vedno bolj črne scenarije v katere vodijo podnebne spremembe. "Cilj stavke je podati močno sporočilo odločevalcem, kot tudi mobilizirati še več mladih, ki se pomembnosti podnebnih sprememb še ne zavedajo", je še dodala predsednica.

Viliana Vaklinova, aktivistka Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, je izpostavila, da je izredno pomembno, da mladi postanejo bolj aktivni na področju trajnostnega razvoja oziroma pri podnebnih spremembah in da se udeležijo stavke, ki bo 15. marca. Na vprašanje zakaj niso mladi začeli stavkati že prej, aktivistka odgovarja: "ker smo upali, da bodo politiki iz celega sveta ta problem že začeli reševati, ampak nihče ne dela nič. Zato se moramo mladi organizirati in pritiskati na vlado, ker potem bomo mi živeli z njihovimi napakami in se bomo spraševali, zakaj noben ni nič naredil!"

Kdor je zainteresiran za aktivno sodelovanje pri pripravi na protest lahko dobi več informacij kako se aktivno vključiti na Facebook skupini  Mladi za podnebno pravičnost.

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter