Prestižna nagrada za tobačno kontrolo v roke slovenski mladinski organizaciji Brez izgovora

11.06.2019
Bruselj, 11. junija 2019 – Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija je s strani Svetovne zdravstvene organizacije prejela prestižno nagrado za prispevek k razvoju tobačne kontrole na svetovni ravni. Poleg mednarodnega prispevka k napredku na področju omejevanja rabe tobaka, je bila organizacija prepoznana tudi kot zelo pomembna pri sprejemanju napredne slovenske tobačne zakonodaje leta 2017.

Brez izgovora je mladinska organizacija v javnem interesu, ki stremi k pozitivni družbeni spremembi in osebni rasti mladih. Skozi različne projekte spodbuja, da mladi kritično razmišljajo, predlagajo spremembe in nato ukrepajo. Njihov moto je “Kritiziraj, predlagaj, ukrepaj” predvsem na področju trajnostnega razvoja in javnega zdravja. Delujejo že od leta 2006, ko So pričeli s pristopom mladi za mlade ozaveščati slovenske mlade o nemoralnih prijemih tobačne industrije, opravili pa so tudi več raziskav o dostopnosti in vidnosti tobačnih izdelkov mladoletnim osebam s pomočjo priznanih mednarodnih ustanov, kot so npr. John Hopkins University, Campaign for Tobacco Free Kids ipd. Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija je od svojega nastanka z medvrstniškimi delavnicami v slovenskih šolah dosegla krepko čez 100 tisoč mladih.

Ob prevzemu nagrade je so-ustanovitelj Brez izgovora Jan Peloza povedal: »Ta nagrada je za nas nekaj takegaa, kot je za hollywoodskega igralca Oskar. To pomeni, da nam je najpomembnejša organizacija na področju javnega zdravja na svetu priznala življenjski prispevek k tobačni kontroli in za nas so ti občutki res neverjetni.« Za konec je še dodal: “Iz svetovne ravni nas pogosto kontaktirajo različne ustanove, raziskovalni inštituti, znanstveniki, posamezniki in druge nevladne organizacije, ki jih zanima naš pogled na rešitev neke situacije s področja tobaka v njihovi državi.«

Urška Erklavec, predsednica Brez izgovora, je ob tej priložnosti povedala, da je nagrada zelo veliko priznanje vseh prizadevanj do sedaj, kot tudi velik motivator za aktiviste v prihodnje. “Čeprav imamo v Sloveniji zelo dobro zakonodajo na področju omejevanja uporabe tobačnih izdelkov, moramo biti ves čas pozorni in aktivni, saj industrija vedno najde nove načine oglaševanja kajenja mladim, sistematično krši zakonodajo, kjer je nadzor slab ali kazni nizke, ter poskuša z lobiranjem spremeniti zakonodajo, kar se je zgodilo tudi en dan pred podelitvijo naše nagrade. Zato vidimo to nagrado na eni strani kot veliko čast, na drugi strani pa kot veliko odgovornost, da ostanemo še naprej proaktivni zagovorniki zdravja mladih in zagovorniki družbe brez tobaka” je zaključila Erklavčeva.

Na podelitvi v Bruslju so organizatorji iz Evropskih mrež za tobačno kontrolo še enkrat poudarili, da je borba proti tobačni industriji prvo delo dobrega aktivista na področju tobačne kontrole in ostro obsodili trenutne predloge slovenskih poslancev za zamik uvedbe enotne embalaže tobačnih izdelkov kot sprevrženo dejanje poslancev in tobačne industrije, ki stoji za njimi.

Kontakt:

Urška Erklavec, predsednica
urska.erklavec@noexcuse.si
031 781 281‬

Nina Rogelj, strokovna sodelavka za tobak
nina.rogelj@noexcuse.si
040 431 234

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter