Organizirani mladi postajajo ključni deleženiki v prehranski politiki

16.10.2014
Mladinsko združenje za prehransko politko deluje pod okriljem mladinske zveze Brez izgovora Slovenija kot eno od treh vsebinskih članskih združenj. Njihovo področje delovanja se osredotoča predvsem na mlade in kako mladim približati prehrano na njim zanimiv in razumljiv način.

V združenju želijo mlade opozoriti na delovanje prehranske industrije, ki porabi velike vsote denarja, da približa številne nezdrave izdelke čim mlajši populaciji. Ti izdelki so narejeni iz manj kvalitetnih sestavin, katerim so dodani sladkor, sol in maščobe, ki ob uživanju zaradi njihove sestave sprožijo občutke ugodja. Na dolgi rok takšna prehrana vodi v slabše telesno stanje in večjo izpostavljenost srčno-žilnim boleznim ter diabetesu.

“Na ravni prehranske politike v Mladinskem združenju za prehransko politiko želimo, da bi se zakonodajalci bolj zavedali moči oglaševanja nezdravih izdelkov mladim in bi zato stremeli k omejitvi oglaševanja sladkih pijač in prigrizkov preko klasičnih medijev, oglasnih tabel in spleta. Želimo si, da bi v prihodnje slovenski učenci v šolah prejemali kvalitetne obroke in imeli čim manj možnosti za nakup nezdravih izdelkov v šolskih prostorih in njihovi neposredni okolici” je povedala Urška Erklavec, predsednica združenja.

V letu 2014 je združenje sodelovalo z Zvezo potrošnikov Slovenije pri izdelavi aplikacije za pametne telefone “Veš kaj ješ”, s pomočjo katere lahko mladi preverijo, ali je sestava izbranega izdelka zdrava, zraven pa izvedo in spoznajo še druge splošne zanimivosti o prehrani.

Poleg tega se v združenju zavzemajo za višjo stopnjo prehranske samooskrbe in zavedanje o njenem pomenu med mladimi. “To smo v preteklem letu spodbujali med slovenskimi osnovnošolci z obiski na ekoloških kmetijah v okolici njihovih šol. Opazili smo velike razlike med učenci, saj prinesejo svoj odnos do hrane od doma,” je dodala Erklavčeva in zaključila: “Namreč prav ti mladi bodo čez nekaj let tisti, ki bodo vodili lastna gospodinjstva in se odločali o vsakodnevni prehrani, kasneje pa tudi o prehrani svojih otrok.” Ključno je torej, da imajo mladi informacije o kvalitetni hrani in se zavedajo njene dodane vrednosti, še posebej če zraste v lokalnem okolju. Projekt samooskrbe med mladimi “Iz mesta v naravo, da jedli bomo zdravo” sta med drugim podprli tudi Evropska komisija preko programa Mladi v akciji ter Ministrstvo RS za zdravje.

“Naloga prehranske politike mora biti stremenje k stanju, kjer je kvalitetna hrana dostopna, zato da mladi nimajo potrebe posegati po nezdravih izdelkih. Zdravo prehransko okolje naj mladim ponuja cenovno in lokalno dostopne zdrave obroke in otežuje dostopnost do nezdravih izdelkov, hkrati pa skbi za omejevanje njihovega oglaševanja. Zelo smo ponosni na Mladinsko združenje za prehransko politiko, ki na zemljevid ključnih deležnikov celostne prehranske politike v Sloveniji dodaja zelo pomemen člen – organizirane mlade,” je za konec povedal Jan Peloza, predsednik mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter