Elektronska cigareta IQOS po mnenju ameriškega FDA ne zmanjša možnosti za razvoj bolezni

30.01.2018
Odbor ameriškega Zveznega urada za živila in zdravila (FDA) je potrdil, da dokazi tobačnega giganta Philip Morris International (PMI), da njihova »elektronska cigareta« oz. pripomoček za segrevanje tobaka IQOS, zmanjša možnosti za razvoj bolezni povezanih s tobakom, niso zadostni.
IQOS je sistem, ki ga je razvil Philip Morris International, ki namesto gorenja tobaka, kot pri klasičnih cigaretah, tega segreje prek elektronsko nadzorovanega grelca. Tako naj bi se po njihovih navedbah zmanjšala izpostavljenost škodljivim kemikalijam, ki jih vsebuje cigaretni dim.
Matthew L. Myers, predsednik največje nevladne organizacije za področje tobaka na svetu Campaign for Tobacco-Free Kids, je povedal: »Znanstveni svetovalni odbor za tobačne izdelke pri ameriškem FDA je odkril, da domnevni dokazi, ki jih je predstavil PMI, vsebujejo pomembne pomanjkljivosti in niso zadosten dokaz za podporo njihovi trditvi, da IQOS zmanjša možnost za nastanek s kajenjem povezanih bolezni. Prav tako je sedaj jasno, da pri PMI ne morejo dokazati, da bodo ob uporabi sistema IQOS odrasli kadilci popolnoma opustili kajenje tobačnih izdelkov in da nimajo dokaza o učinku produkta na mlajše nekadilce.«

Philip Morris International je v svojem dokaznem gradivu za FDA povedal, da so znanstvene študije pokazale, da uporaba sistema IQOS zmanjša tveganje za nastanek bolezni, ki so povezane s kajenjem, v primerjavi z navadnimi tobačnimi izdelki.

Kljub temu da je svetovalni odbor ugotovil, da je PMI ustrezno dokazal in podprl trditve, da znanstvene študije kažejo, da popolna zamenjava cigaret za IQOS bistveno zmanjša izpostavljenost telesa škodljivim ali potencialno škodljivim kemikalijam, je večina odbora prepričana, da je verjetnost, da bodo uporabniki popolnoma opustili kajenje klasičnih tobačnih izdelkov in prešli na uporabo sistema IQOS, malo verjetna. Menijo, da obstaja precejšnja verjetnost, da bi kadilci postali dolgoročni uporabniki tako IQOS sistema kot klasičnih tobačnih izdelkov. »IQOS zmanjša izpostavljenost škodljivim kemikalijam le v primeru, da kadilci popolnoma opustijo kajenje klasičnih cigaret, za kar pa ne obstaja zadostno število dokazov, da se bo to res zgodilo. Praksa, tudi pri nas, kaže, da uporabniki elektronskih cigaret in drugih povezanih izdelkov, navkljub začetnemu zanosu po opustitvi kajenja, v večini primerov nadaljujejo z uporabo klasičnih tobačnih izdelkov,« je povedal Jan Peloza, direktor Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj.

Nina Rogelj, sodelavka za tobak in bivša predsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, je ob tem zaključila: »Ne smemo pa pozabiti, da podjetja kot je PMI živijo od kadilcev, zato jim je popolnoma vseeno, kako se tobačni izdelek konzumira, enkrat ko so ga kadilci od njih kupili. Zgodbe o prihodnosti brez dima (ang. smoke-free future) in nenadni spreobrnitvi tobačne industrije v dobrodelneže, ki želijo dobro svojim uporabnikom, so po našem mnenju navadne floskule, s pomočjo katerih si želijo tobačna podjetja kupovati čas. Nenazadnje tobačna industrija ubije od polovice  do dveh tretjin  svojih uporabnikov, zato če res želi postati koristna, naj se preusmeri v druge gospodarske panoge in neha prodajati najsmrtonosnejši izdelek v zgodovini človeštva«.

Za dostop do celotnega sporočila za javnost kliknite tukaj.

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter