Brez izgovora skupaj z drugimi javno-zdravstvenimi organizacijami izstopili iz EU foruma za alkohol in zdravje

03.06.2015
Skupaj z 19 drugimi javno-zdravstvenimi organizacijami je včeraj mladinska zveza Brez izgovora Slovenija izstopila iz Evropskega foruma za zdravje in alkohol, saj Evropska komisija ne namerava več vlagati v strateško delovanje na področju sprejemanja celostne alkoholne politike.

Spodaj najdete pismo za Dr. Vytenis Andriukaitisa, evropskega komisarja za zdravje in prehrambeno varnost, ki smo ga v Brez izgovora Slovenija so-podpisali.

Ob tej priložnosti, je svojo izjavo podal tudi Jan Peloza, predsednik Brez izgovora Slovenija in Alcohol Policy Youth Network-a: "Dokler smo videli luč na koncu tunela v podobi nove EU alkoholne strategije, smo vztrajali v nesmiselnem forumu, kjer smo nevladne organizacije in alkoholna industrija izmenjavali izkušnje o preprečevanju in zmanjševanju škode zaradi alkohola, pa čeprav je to počela alkoholna industrija s figo v žepu. Ko pa je Evropski komisar Dr. Andriukaitis napovedal, da alkoholne strategije ne bo, smo zgolj dobili potrditev, da naše pomoči Evropski forum za alkohol in zdravje več ne potrebuje. Vse javno-zdravstvene organizacije, ki so bile članice foruma smo mnenja, da razlog za težave na alkoholu ne sme biti vključen v reševanje težav, ki jih povzroči, še posebej če se alkoholno podjetja nočejo odreči maksimizaciji dobička napram zdravju ljudi, predvsem mladih".

---

Dear Commissioner for Health and Food Safety, Dr. Andriukaitis,

We write to you as a group of public health organisations to express our deep concerns that there are no plans to develop a comprehensive EU Alcohol Strategy and to tender our collective resignations from the EU Alcohol and Health Forum for the following reasons:

The Forum was established as a tool to support the implementation of the EU Alcohol Strategy, which expired in 2012. Given the absence of plans to develop a new Alcohol Strategy, our participation in the EU Alcohol and Health Forum can no longer be justified.
The European Parliament recently demanded a comprehensive and focused EU Alcohol Strategy. The Commission’s decision ignores this and also contradicts the requests from Member States via letters from 17 Health Ministers and the Committee of National Alcohol Policy Action.
This decision also ignores repeated calls from public health bodies and NGOs for a renewed Strategy.

We also wish to make the following points:

The incorporation of EU alcohol policy into a broad framework for the prevention of non-communicable diseases will not sufficiently address the burden of alcohol harm in Europe. Crime, violence, domestic abuse, child sexual exploitation and road traffic accidents are just some of the many externalities associated with alcohol harm that would be neglected through this approach.

Several of the signatories to this letter were founding members of the Forum, but since its inception have raised concerns about its efficacy. Concerns have been raised about the lack of evidence to indicate that voluntary commitments from the alcohol industry lead to reductions in alcohol harm. We have also raised objections, including to yourself at the Forum meeting on 18/05/15, about the lack of formal structure available to public health bodies to discuss evidence for effective alcohol policy in the absence of vested interest groups.

Until now, we have remained members of the European Alcohol and Health Forum, acting in good faith that participation and cooperation would allow us to achieve progress on reducing alcohol harm. However, to date, there have been no evaluation studies of Forum commitments which demonstrate any impact on public health.

Moving forward, we will focus our efforts on working together to pursue public health goals, free from conflicts of interests, and would welcome your suggestions on how this might be achieved.

Yours sincerely,
 • Mariann Skar, Secretary General, European Alcohol Policy alliance (Eurocare)
 • Nina Renshaw, Secretary General, European Public Health Alliance (EPHA)
 • Katrin Fjeldsted, President, Standing Committee of European Doctors (CPME)
 • Wendy Yared, Director, European Cancer Leagues (ECL)
 • Laurent Castera, Secretary-General, European Association of the Study of the Liver (EASL)
 • Jan Peloza, President, Alcohol Policy Youth Network (APYN)
 • Ennio Palmesino, Delegate for European Affairs, European Mutual Help Network for Alcohol related problem (EMNA)
 • Prof Thierry Ponchon, Chair of Public Affairs Committee, United European Gastroenterology (UEG)
 • Mervi Jokinen, President, European Midwives Association (EMA)
 • Peter Allebeck, President, Nordic Alcohol and Drug Policy Network (NordAN)
 • Kristina Mickevičiūtė, Vice-President on External Affairs, European Medical Students' Association (EMSA)
 • Professor Sir Ian Gilmore, Chair of EAHF Science Group
 • Katherine Brown, Director, Institute of Alcohol Studies (IAS), UK
 • Eric Carlin, Director, Scottish Health Action on Alcohol Problems (SHAAP)
 • Professor Nick Sheron, Representative to the EU Alcohol and Health Forum,
 • Royal College of Physicians London, UK (RCP)
 • Claude Riviere, Association Nationale de Prévention en Alcoologie et Addictologie (ANPAA)
 • Adisa Dizdarević , Secretary General, No Excuse Slovenia
 • Tiziana Codenotti, Eurocare Italy
 • Lauri Beekmann, President, Estonian Temperance Union
 • Suzanne Costello, CEO, Alcohol Action Ireland
 • Gabriele Bartsch, German Centre for Addiction (DHS)

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter