Alkohol med nosečnostjo lahko na otroku pusti trajne posledice

09.09.2019
Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni (ZKNB) ob mednarodnem dnevu spektra fetalnih alkoholnih motenj (FASD) predstavlja letošnjo akcijo »Premlad, da bi pil« (»Too Young To Drink«), ki je del mednarodne medijske kampanje za dvig ozaveščenosti glede tveganj pri predporodni izpostavljenosti alkoholu s strani še nerojenih otrok.

Ljubljana, 9 september 2019 - Danes, 9. septembra, 9. dan v 9. mesecu ob 9.09. uri dopoldan se ob mednarodnem dnevu spektra fetalnih alkoholnih motenj (FASD) začenja že šesta ponovitev mednarodne kampanje za dvig ozaveščenosti glede tveganj pri predporodni izpostavljenosti alkoholu s strani še nerojenih otrok z naslovom »Premlad, da bi pil« (»Too Young To Drink«).

Kampanja je bila zasnovana z namenom, da bi med prebivalstvom (zlasti ženskami v rodni dobi in nosečnicami) dvignili zavest o tveganjih, ki jih povzroča pitje alkohola med nosečnostjo. Med največja tveganja sodi zlasti razvoj FASD (spektra fetalnih alkoholnih motenj), tj. številnih problemov, ki jih povzroča pitje alkohola v času nosečnosti. »Tudi v prvih tednih nosečnosti, ko marsikatera ženska niti še ne ve, da je noseča, lahko pitje alkohola povzroči številne fizične, vedenjske in intelektualne nezmožnosti, ki otroka zaznamujejo za celo življenje«, je povedal Matej Košir, vodja mreže »Preventivna platforma« in koordinator slovenskega dela kampanje.

V Združenih državah Amerike (ZDA) so študije pokazale, da je približno 1 odstotek otrok prizadet zaradi FASD. Študije v Evropi kažejo, da je takšnih otrok najmanj 2 odstotka, na nekaterih drugih območjih sveta pa celo še več, npr. v Južni Afriki. Strokovnjaki ocenjujejo, da v povprečju ena od 67 žensk, ki pije alkohol med nosečnostjo, rodi otroka s fetalnim alkoholnim sindromom (FAS) (kar je najhujša oblika FASD). To pomeni, da se vsako leto na svetu rodi približno 119.000 otrok s FAS. Kakorkoli, FASD je 100 odstotno preprečljiv, in sicer z izogibanjem pitja alkohola med nosečnostjo.

»Med kampanjo želimo zlasti dvigniti ozaveščenost glede nevarnosti pitja alkohola med nosečnostjo med ženskami v rodni dobi in nosečnicami širom sveta, zagotoviti in razširiti natančne, verodostojne in na raziskavah temelječe informacije o tveganjih glede pitja alkohola med nosečnostjo ter spodbuditi ženske, njihove družine in prijatelje ter družbo kot celoto, da podprejo in spodbujajo nosečnost brez alkohola«, je še pojasnil Košir.

»V Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija smo se priključili akciji, ker alkoholna industrija v zadnjih letih vedno bolj cilja na mlada dekleta z različnimi pristopi, kot so barve in okusi pijač, kot tudi prek oglaševanja na socialnih omrežjih ter filmov in serij. Mladi premalo poznajo tveganja povezana s pitjem v nosečnosti, zato predlagamo začetek označevanja alkoholnih pijač z znakom, ki opozarja, da je alkohol v nosečnosti nevaren«, je povedala Urška Erklavec iz Brez izgovora.

»Predporodna izpostavljenost alkoholu lahko povzroči različne nepravilnosti tudi pri razvoju srca, kot so npr. težave z nastankom zaklopk in možno povečanje tveganja za srčne bolezni pozneje v odrasli dobi. Na Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije zato močno zagovarjamo popolno izogibanje pitju alkohola, predvsem od časa načrtovanja nosečnosti, do trenutka, ko mati preneha otroka dojiti«, je povedala Nataša Jan, direktorica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

»V Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo želimo opozoriti na pasti zasvojljivosti z alkoholom že v predporodnem obdobju. Ob kozarcu popitega alkohola je namreč zarodek lahko več kot 10 ur oziroma ves dan opit. Nerojeni otrok tudi nima zagovornika za svojo pravico do zdravja in zaščite«, je dodal Miha Lovše, vodja mreže »NVO varujejo vaše zdravje« in predstavnik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK).

V prejšnjih izvedbah (2014-2018) je bila kampanja najprej zasnovana na konceptu, ki ga je pripravila Fabrica, raziskovalni center za komuniciranje v sklopu italijanskega Benettona (novorojenček v steklenici alkoholne pijače ali kozarcu koktejla), od leta 2017 dalje pa na konceptu, ki vsebuje risbo znanega italijanskega umetnika, umetniškega direktorja in satirika Beppeja Mora.Začenši z današnjim dnem ob 9.09. uri se bomo na Prešernovem trgu v Ljubljani pridružili mednarodni kampanji. Številne devetke (npr. dan, mesec, ura) simbolizirajo devet mesecev nosečnosti. V kampanji bomo uporabljali uradna gradiva in s tem zagotovili kontinuiteto večletne kampanje. Vsem posameznim akcijam je skupno enotno mednarodno sporočilo. Fotografije in video posnetki bodo objavljeni in razširjeni prek socialnih mrež z uporabo ključnikov (»hashtagov«) #TYTD2019, #FASD, #FASDay, #zeroalcoholinpregnancy in #nosecnostbrezalkohola. Aktivnosti v sklopu kampanje se bodo nadaljevale skozi celoten mesec september, ki je uradno mesec ozaveščanja o FASD (#FASDmonth).

Za več informacij:

https://www.facebook.com/tooyoungtodrink/
http://www.preventivna-platforma.si/
https://www.nijz.si/sl/ze-ko-nacrtujeta-otroka-recita-alkoholu-ne-oba-bodoci-oce-in-bodoca-mama

Za dodatne informacije in pojasnila pred, med in po akciji smo vam na voljo na telefon (031) 880-520 (Matej Košir) ali e-poštni naslov: info@institut-utrip.si.

Matej Košir, direktor Inštituta »Utrip« in vodja Mreže »Preventivna platforma«
Tomaž Gorenc, v imenu Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj
Urška Erklavec, podpredsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija
Nataša Jan, direktorica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, članica vodstva Nacionalne mreže NVO za zdravje 25x25.
Miha Lovše, vodja Mreže »NVO varujejo naše zdravje«

 

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter