Tobak

Na področju tobaka delujemo v Brez izgovora že od leta 2006, razlog za to pa je velika problematika kajenja med mladimi in močna manipulacija tobačne industrije. Kot prvi se je razvil projekt "O2 za vsakega", pri katerem naši aktivisti preko vrstniških delavnic ozaveščajo učence in dijake v osnovnih in srednjih šolah o negativnih učinkih aktivnega in pasivnega kajenja in nemoralnih marketinških prijemih tobačne industrije. Sodelujemo s preko 200 šolami v vseh dvanajstih slovenskih regijah in iz leta v leto dosegamo večji odstotek doseženih mladih v Sloveniji. Projekt so leta 2006 zagnali Ana Luin (zdaj Lasić), Petra Merčun in Jan Peloza.

Z vsem pridobljenim znanjem o področju tobaka pa želijo aktivisti vplivati še kako drugače, zato se znotraj področja razvijajo tudi nove pobude, kot so pisanje Mladinskega manifesta o tobaku, ki nagovorja javnost o aktualnih problemih kajenja, ter zagotavljanje upoštevanja zakonodaje glede tobačnih izdelkov in kajenja. Skupina preko 50 aktivistov na tobaku je polna idej in želja po spremembi, ki nas žene k novim uspehom naproti.Področje tobaka v Brez izgovora je do sedaj izpeljalo naslednje aktivnosti:
 • Vrstniške delavnice o negativnih učinkih kajenja in nemoralnih marketinških prijemih tobačne industrije "O2 za vsakega" (od 2006)
 • Obeleževanje Svetovnih dnevov brez tobaka skupaj z IVZ, zdaj NIJZ (od 2006)
 • Serija zabav brez tobačnega dima skupaj s ŠOU Ljubljana (2006 in 2007)
 • Izvajanje kampanje HELP - za življenje brez tobaka skupaj z Agencijo Imago (od 2006 do 2010)
 • Sodelovanje pri Evropskem mladinskem manifestu o tobaku (2006)
 • Slovenski mladinski manifest o tobaku skupaj z MSS (2006 in 2007) in lastno delo (2012 in 2014)
 • Spremljanje in prijava kršitev v zvezi z marketingom tobačnih izdelkov skupaj s TIRS (od 2012)
 • Raziskavo o dostopnosti tobačnih izdelkov v okolici šol skupaj z IVZ, zdaj NIJZ (od 2012)
 • Raziskavo o vidnosti in oglaševanju tobaka mladim skupaj z IVZ, zdaj NIJZ (od 2013)
 • 1.Evropsko mladinsko konferenco o tobaku (2013)
 • Raziskavo o dostopnosti tobačnih izdelkov mladoletnim z metodo skritega kupca skupaj z NIJZ in FDV (od 2014)

Sorodni članki

Ob Svetovnem dnevu brez tobaka, bo v petek, 28. 5. 2021, potekal simpozij z naslovom "Odločeni! Opuščamo kajenje'', na katerem sodeluje tudi Zveza Brez izgovora Slovenija.
22.04.2021
Ljubljana, 29. januar 2021 – Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ki kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, vse, ki še kadijo, pa spodbujamo k opustitvi kajenja. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času COVID–19 pa predstavlja dodatne koristi za zdravje. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo nehati sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenja, svetujemo, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo.
29.01.2021
Industrija v času strogih zakonodajnih omejitev številnih marketinških aktivnosti izvaja različne pristope, da pridobi nove generacije potrošnikov. Letošnji Svetovni dan brez tobaka namenjamo ozaveščanju o delovanju industrije, razbijanju mitov in razkrivanju taktik, ki jih tobačna industrija usmerja na mlade s ciljem, da postanejo uporabniki tobačnih in nikotinskih izdelkov ter predstavitvi učinkovitih programov za preprečevanje uporabe tobačnih in nikotinskih izdelkov med mladimi.
28.05.2020
»Dokazi navajajo, da uporaba tobaka pri bolnikih s COVID19 vodi k poslabšanju bolezenskih znakov, slabši prognozi in bolezenskim zapletom. Natančen mehanizem povečanega tveganja strokovnjaki še preučujejo. Kajenje je dejavnik tveganja tako za povišan krvni tlak kot za sladkorno bolezen, to dvoje pa povečuje tveganje pri bolnikih s COVID19. Iz tega izhaja, da je kajenje posreden dejavnik tveganja za resnejši potek COVID19..."
Smoke Free Partnership - Partnerstvo za družbo brez tobaka.
30.04.2020
Koalicija nevladnih organizacij s področja javnega zdravja predlaga zamik razprave o predlogu spremembe tobačnega zakona glede uveljavitve enotne embalaže tobačnih in povezanih izdelkov s strani predlagateljev, dokler o korupcijskih tveganjih ne odloči KPK.
18.06.2019
Koalicija nevladnih organizacij s področja javnega zdravja ostro nasprotuje predlaganemu zamiku uveljavitve enotne embalaže tobačnih in povezanih izdelkov s strani predlagateljev.
12.06.2019
Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija je s strani Svetovne zdravstvene organizacije prejela prestižno nagrado za prispevek k razvoju tobačne kontrole na svetovni ravni.
11.06.2019
Vabljeni na novinarsko konferenco s predstavitvijo stališč predstavnikov Koalicije nevladnih
organizacij za preprečevanje zasvojenosti, ki združuje preko 200 nevladnih organizacij s
področja preprečevanja kroničnih nenalezljivih bolezni v Sloveniji, o predlogu sprememb
Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI).
11.06.2019
Kajenju tobaka pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na posledice. 
30.05.2018
S pomočjo inovativne tehnologije lahko državljani sodelujejo pri prepovedi marketinga tobačnih izdelkov otrokom.
09.03.2018
Odbor ameriškega Zveznega urada za živila in zdravila (FDA) je potrdil, da dokazi Philip Morris International o  manjši nevarnosti "elektronske cigarete" IQOS, niso zadostni. 
30.01.2018
Tobačna podjetja bodo morala objaviti sodno odrejene oglase, v katerih bodo morala razkriti resnico o svojih smrtonosnih izdelkih. Oglasi bodo pokazali, zakaj morajo vse države stopiti v akcijo za boj proti rabi tobaka.
29.11.2017
V Brez izgovora Slovenija in povezanih organizacijah ocenjujemo včerajšnjo vložitev predloga dopolnitve Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) s strani poslanca Saša Tabakoviča kot tragikomično. Malo več kot dva tedna od začetka veljavnosti ZOUTPI (11. marec 2017) je ravno predlagateljica prvotno sprejetega zakona, Stranka modernega centra (SMC), vložila predlog dopolnitve zakona, ki se navezuje na 39. člen, ki ureja kajenje v zaprtih prostorih.
31.03.2017
Ob sprejetju Zakona o omejevanju tobačnih in povezanih izdelkov, smo v Brez izgovora pripravili izjavo za javnost. 
15.02.2017
V raziskavi iz decembra 2016, ki jo je v sodelovanju z Brez izgovora Slovenija izvedla ameriška Univerza John Hopkins, ena najboljših univerz s področja javnega zdravja na svetu, je na vzorcu devetdesetih osnovnih in srednjih šol v Sloveniji bilo mogoče zaznati 177 prodajnih mest tobačnih izdelkov, kar predstavlja nekaj manj kot dve prodajni mesti na šolo.
30.01.2017
Brez izgovora Slovenija je skupaj s Slovensko zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, Nacionalno mreža NVO s področja javnega zdravja 25x25 in Preventivno platformo danes vložilo predloge amandmajev na Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki bodo obravnavani prihodnjo sredo, 1. februarja 2017 na 26. redni seji Odbora za zdravstvo, ki deluje v okviru Državnega zbora RS.
26.01.2017
Z današnjim dnem se s strani Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, Transparency International Slovenia in Campaign for Tobacco Free Kids prične redno spremljanje postopka sprejemanja novega Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) v Sloveniji. 
11.01.2017
Odprto pismo Predsedniku Vlade RS dr. Miru Cerarju v podporo Ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc in uvedbi enotne embalaže tobačnih izdelkov v Sloveniji.
28.11.2016
Vabljeni na Konferenco o prihodnosti tobačne politike v Sloveniji in širše, ki bo potekala v petek, 21. oktobra 2016,  od 9.30 do 13.30 v Državnem svetu v Ljubljani.
19.10.2016
Šest mrež, ki delujejo na zdravju je skupaj s preko 150 nevladnimi organizacijami iz Slovenije danes javno podprlo predsednika Vlade RS, dr. Mira Cerarja pri uvedbi "tobačnega sklada".
20.04.2016
Konzorcij vsebinskih mrež nevladnih organizacij Slovenije s področja javnega zdravja, vabi na novinarsko konferenco na temo nove Tobačne zakonodaje v RS v javni razpravi.
21.03.2016
Včeraj je Evropski parlament sprejel resolucijo, v kateri jasno nasprotuje podaljšanju sporazuma s tobačnim velikanom Philip Morris International.
10.03.2016
Javnozdravstvene organizacije v EU se ne strinjamo z včerajšnjo odločitvijo Evropske komisije o morebitni razširitvi dogovorov s PMI o nezakoniti trgovini tobačnih izdelkov.
26.02.2016
Danes smo bili priča napovedi zelo naprednega predloga sprememb zakonodaje na področju omejevanja uporabe tobaka, predvsem z namenom varovanja mladoletnih prebivalcev Slovenije.
23.02.2016
Konec julija je bilo objavljeno podrobno poročilo o sodelovanju Ameriške gospodarske zbornice in tobačne industrije na preprečevanju zaostrovanja ukrepov za zmanjšanje uporabe in škodljivih posledic tobaka.
17.08.2015
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je od predstavnikov Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija sprejela podpise podpore za spremembo tobačne zakonodaje v Sloveniji.
30.06.2015
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji vsak dan zaradi bolezni, ki jih pripisujemo rabi tobaka, umre 10 oseb.
27.05.2015
Namenite 0,5% dohodnineTwitter