Prehrana

S področjem prehrane smo v Brez izgovora Slovenija začeli z delavnico Fitfest na mednarodni mladinski izmenjavi Združene igre narodov v Izoli 2010 z Urško Erklavec, ki je s to tematiko nadaljevala tudi kasneje v Brez izgovora pod istim imenom, ki pa je bil v letu 2013 preimenovan v področje prehrane, saj smo zelo obsežno temo razdelili na podpodročja in znotraj teh razvijamo nadaljnje akcije in projekte. Od leta 2011 nas finančno podpira Ministrstvo za zdravje, od leta 2013 pa tudi evropski program Mladi v akciji.

V letu 2013 je bil narejen večji korak naprej z začetkom projekta "Iz mesta v naravo, da jedli bomo zdravo", ki povezuje osnovnošolce z ekološkimi kmetijami v njihovi okolici v obliki izobraževalnih obiskov na temo samooskrbe.

Ekipa podpodročja Osveščen potrošnik je sodelovala z Zvezo potrošnikov Slovenije pri pripravi mobilne aplikacije v okviru projekta "Inovativne rešitve za boljše odločitve: Veš, kaj ješ in piješ!".

Na podpodročjih Zdravje, Industrija in Okoljski dejavniki delujejo manjše akcije in raziskave, poudarek pa je na marketinških prijemih industrije na tem področju. Le-ti so najbolj pomembni okoljski dejavniki, ki vplivajo na načine prehranjevanja mladih ter iskanje bolj zdravih alternativ prehranjevanja v našem okolju.


Sorodni članki

Pomagaj nam izboljšati ponudbo na avtomatih. Anketa!
04.03.2020
Zbrali smo nekaj uporabnih in preprostih nasvetov, ki ti bodo v pomoč pri bolj zdravih izbirah. Prelistajte publikacijo na spletu.
22.10.2019
Ali pice in  ocvrta živila sodijo v redno ponudbo  subvencioniranih obrokov - čas za spremembo ponudbe in bolj kritično izbiro študentov?!
10.05.2019
Veš, kaj ješ komisija je ocenila prispele recepte glede na kreativnost, vizualni izgled in seveda, kako zdrav je obrok.
17.01.2019
So se ti že kdaj vaje zavlekle in ni bilo časa za kosilo na bone ali obisk trgovine pred naslednjim predavanjem? Si pozabil prinesti kosilo od doma? Avtomati na fakulteti ponujajo kar nekaj hitrih rešitev za potešitev lakote, a ni vseeno, kaj izbereš. Na žalost je večina hitrih `rešitev´ kaloričnih in nezdravih. A med ponudbo lahko najdeš tudi kaj primernega.
08.01.2019
Do 30. novembra 2018 imaš čas, da sodeluješ v natečaju Moj najljubši zajtrk s svojim receptom!
24.10.2018
Začelo se je novo študijsko leto za študente. Ustaljeni dnevni ritem se prilagodi predvsem predavanjem, zato so študentje ponovno pred izzivom, kako izpolniti vse študijske obveznosti, ob tem pa ostati fit, zdravi in se zdravo prehranjevati.
01.10.2018
Zajtrk, kosilo, večerja in vmes dve malici, je splošna razporeditev obrokov, kot jih priporočajo nutricionisti. A v kolikor želite le vzdrževati svojo telesno maso, lahko zaužijete tudi manj obrokov, le ti naj bodo enako razporejeni tekom dneva in vsak dan ob približno enakem času.
05.09.2018
Študentje večinoma ne posegajo po zdravi hrani zaradi pomanjkanja časa in višje cene. Obstaja splošno prepričanje, da je vsa zdrava izbira – draga izbira. Pa je res tako drago jesti zdravo? Predstavljamo vam nekaj trikov, kako prihraniti, a se vseeno prehranjevati zdravo in okusno.
04.05.2018
Študentje, ki spadajo med mlade odrasle se pogosto nezdravo prehranjujejo, predvsem sta problematična ritem prehranjevanja in število dnevnih obrokov. 
22.03.2018
Natečaj je namenjen mladim med 15 in 30 letom starosti. Sodelujete lahko tako, da na mail posredujete fotografijo ali videoposnetek priprave vaše večerje s priloženim receptom. 
12.02.2018
Visoka vsebnost sladkorja poskrbi da se nam koncentracija hitro poveča a kmalu tudi popusti, zato moramo poseči po novi dozi. Uživanje energijskih pijač naj bo izjema, ne pravilo!
26.01.2018
Prosimo, če si vzameš minuto časa in izpolniš anketo o navadah kuhanja med mladimi. V okviru projekta "Študent - veš, kaj ješ?" poteka raziskava navad kuhanja med mladimi. 
15.01.2018
Zajtrkujete? Zajtrk je nedvomno eden od treh glavnih obrokov dneva, požene na delo ves naš prebavni sistem in našemu telesu da energijo ter hranila za nekaj ur – vsaj do kosila.
17.10.2017
V sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije smo na fakultete naslovili pobudo, naj od ponudnikov avtomatov zahtevajo spremembo ponudbe in dodajo zdrave alternative izdelkom. 
09.11.2016
V sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije smo pod drobnogled vzeli avtomate s hrano in pijačo na slovenskih fakultetah in ugotovili, da je zdrava izbira prej izjema kot pravilo.
23.03.2016
V Brez izgovora Slovenija skupaj z Zvezo potrošnikov Slovenije izvajamo anketo o zadovoljstvu slovenskih študentov s ponudbo živil v prodajnih avtomatih na fakultetah.
01.12.2015
Mladinsko združenje za prehransko politko deluje pod okriljem mladinske zveze Brez izgovora Slovenija kot eno od treh vsebinskih članskih združenj. Njihovo področje delovanja se osredotoča predvsem na mlade in kako mladim približati prehrano na njim zanimiv in razumljiv način.
16.10.2014
Namenite 0,5% dohodnineTwitter