Okolje

V Brez izgovora smo bili aktivni na področju podnebnih sprememb od leta 2009. Področje smo nato zaradi celovitosti razširili na področje okolja. Zaradi kompleksnosti problematike skušamo jezik iz (poljudno) znanstvenih virov prevesti v mladim bolj domač način izražanja. Veliko pozornosti namenjamo vrednotenju informacij in njihovih virov ter spodbujanju kritičnega mišljenja.

Preko izvajanja delavnic, predstavitev, seminarjev, izobraževanj in projektov širimo pridobljeno znanje tako med ostale aktiviste Brez izgovora Slovenija kot (in predvsem) širši javnosti, predvsem mladim. Prizadevamo si tudi za večje zavedanje javnosti o negativnem vplivu na okolje s strani vsakega posameznika in stremimo k zmanjšanju  le-tega.

Na področju okolja načrtujemo tudi več konkretnih akcij - po potrebi v sodelovanju z ostalimi področji trajnostnega razvoja in partnerskimi organizacijami tako iz Slovenije kot tudi tujine.
Področje podnebnih sprememb v Brez izgovora je do sedaj izpeljalo naslednje aktivnosti:
  • Mednarodni mladinski seminar "Kaj je trajnostni razvoj?" (2009)
  • Sodelovanje v pobudi "Ukrepaj zdaj!", ki je spodbujala predsednika vlade Boruta Pahorja k udeležbi na Podnebnem vrhu v Kopenhagnu skupaj z Umanotero, Focus-om, Greenpeace-om in drugimi okoljskimi NVO v Sloveniji (2009)
  • Množične predstavitve dijakom srednjih šol po Sloveniji o nevarnostih podnebnih sprememb "Planet sprememb v rokah mladih" skupaj z Umanotero (od 2010)
  • Vrstniške delavnice in priročnik za njihovo izvajanje "Sustain it up!" (2012)
  • Izdaja publikacije "WTF is Climate Change?!" (2015)

Sorodni članki

Po podatkih Evropske agencije za okolje okoli 399.000 ljudi v EU umre prezgodaj zaradi dolgotrajne izpostavljenosti onesnaženosti ozračja. 
17.05.2019
V petek, 15. marca, bomo mladi zavzeli ulice naše prestolnice in pokazali, da nam ni vseeno!
26.02.2019
Promet povezuje ljudi, kulture, mesta, dežele, celine in je eden glavnih stebrov sodobne družbe in gospodarstva. 
30.06.2017
Pri Ministrstvu RS za zdravje deluje Medresorska delovna skupina za izvajanje zavez Parmske deklaracije o okolju in zdravju (MDS), katere člani so državni sekretarji številnih vladnih resorjev, in med drugim, v skladu z usmeritvami Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) tudi predstavnik mladih.
25.05.2017
Svetovna javnost je te dni osredotočena na dogajanje v francoski prestolnici, kjer se od 30. novembra do 11. decembra 2015 odvija težko pričakovana podnebna konferenca (COP 21).
09.12.2015
Ob svetovnem dnevu okolja smo organizacije članice mreže nevladnih organizacij za trajnostni razvoj Plan B za Slovenijo zatemnile naše spletne strani in družbena omrežja.
04.06.2015
V sodelovanju z društvom Focus in fundacijo Umanotera pripravljamo posvet z naslovom ''Nizko-ogljično delovanje v mladinskih organizacijah''.
15.05.2015
Namenite 0,5% dohodnineTwitter