Konoplja in mladi

V Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija (www.noexcuse.si) že enajsto leto uspešno delujemo na področju osveščanja mladih preko vrstniških delavnic, kjer usposobljeni srednješolci svojim vrstnikom posredujejo znanje o različnih problematičnih tematikah. Delujemo na področjih javnega zdravja in trajnostnega razvoja, v sklopu vrstniških delavnic pa trenutno predvsem na področju tobaka in konoplje.

Mladinsko združenje za alkoholno in tobačno politiko v sodelovanju z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija preko vrstniških delavnic na temo konoplje v srednjih šolah v Ljubljani informira o škodljivih učinkih konoplje, razbija mite in išče zdrave alternative. Program je financiran s strani Ministrstva RS za zdravje in Urada RS za mladino.

Delavnice so zasnovane ter podkrepljene s strani strokovnjakov s tega področja, izvedene pa s strani aktivistov Brez izgovora Slovenija, tako da gre za kombinacijo strokovnega ozadja ter vrstniškega pristopa. Vsebino delavnice sestavljajo splošne razlage o konoplji in pregled z njo povezanih mitov ter prepoznava tako kratkoročnih kot dolgoročnih škodljivih učinkov na posameznika in družbo. Vse to pa je predstavljeno na mladim zanimiv in interaktiven način (ponazoritev situacij s pomočjo igre vlog, skupinsko iskanje zdravih alternativ, pogovor z udeleženci). V delavnici so na preprost in srednješolcem prijazen način predstavljena tudi področja medicinske in industrijske konoplje ter trenutna zakonodaja na tem področju.

Delavnice so primarno namenjene dijakom 1. letnikov, trajajo eno šolsko uro, predvidoma pa bodo izvedene v letu 2016.
 

Sorodni članki

Konoplja (lat. Cannabis sativa) je najbolj razširjena in uporabljena prepovedana droga na svetu. Zanima nas, koliko veste o konoplji in njeni uporabi vi. Na voljo tudi rezultati ankete.
13.11.2015
Namenite 0,5% dohodnineTwitter